< < İlayda Demirtaş
İlayda Demirtaş

İlayda Demirtaş

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü
Stajyer

Türkiye 2020 yılında dış politika alanında yoğun bir dönem geçirmiştir. İlk olarak Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Fransa ve Yunanistan ilişkilerindeki gerilim zirve yaptı.

Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlattığı Dağlık Karabağ sorunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ ve burayı çevreleyen Ermenistan işgali altında bulunan Azerbaycan toprakları'ndaki etnik çatışma ve toprak anlaşmazlığıdır. Çatışmanın kökeni, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı.

Sevilla Haritası, 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi’nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos’un Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz’deki Münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma olarak ortaya çıktı. (Sözcü,2020)

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) Müzakere Heyeti Üyesi Sema Bektaş, PYNK ve ENKS’nin “Kürt Yüksek Konseyi” kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ara vererek Antalya'ya gelen Oruç Reis sismik araştırma gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi ve "1 aydır Oruç Reis sismik araştırma yapıyor.

2001 yılında Rusya Federasyonu ile Çin arasında imzalanan Dostluk Anlaşması, iki ülke arasındaki ilişkileri yeni bir boyuta taşıdı. Sovyet lideri Kruşçev dönemindeki gerginlikler geride bırakıldığı gibi, o dönemden itibaren gündemde olan sınır anlaşmazlığı çözüldü ve taraflar çok yönlü işbirliği geliştirmeye başladılar.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz geriliminin hızla tırmandığı dönemde, ABD’den Türkiye karşıtı kritik bir hamle geldi.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz: “Türkiye’ye Doğu Akdeniz ve Ege’de dayatılan meşhur Sevilla haritası var.

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde, 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye husumeti sadece Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı/MEB sorunuyla sınırlı değildir. Libya’da darbeci General Halife Hafter’e, Suriye’de de PYD/YPG’ye verdiği destekle karşımızda yer alıyor.

ÜYE GİRİŞİ

Şifremi unuttum
  1. SON MAKALELER
  2. ÇOK OKUNANLAR

Ergun Mengi   - 07-04-2024

Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı Başlangıcında, Osmanlı İmparatorluğunun Siyasi ve Askeri Anatomisi

  II.Mahmut, Vakay-ı Hayriye adıyla, Aksaray-Et Meydanı’ndaki yeniçeri kışlaları top ateşine tutularak 6.000'den fazla yeniçeri öldürülmüş ve isyana katılan yobaz takımı tutuklanmıştır. Askeri kuvveti çok zayıflayan Osmanlı’nın Donanması 1827’de Navarin’de sonra Sinop Limanında yakılınca Osmanlını...

Error: No articles to display