21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü
Bilimsel Danışmanı
2023 seçimlerinde 7 milyona yakın "Z nesli" dediğimiz 1995 sonrası doğan genç ilk defa oy kullanacak. Yani tüm seçmenin % 10'undan fazla bir kitle. Bu rakam tüm partileri korkutuyor.
2020’ye girerken yazdığımız bir öngörü raporunda, teknolojiye 2 farklı yönden bakıyorduk; birincisi “gelişmeler”, ikincisi “sınırlamalar”[1]. Korona salgını bu tartışmaları “teknoloji, hemen şimdi” haline sokarken, bir yandan da —zaten var olan— “kişisel takip, gözetim endişeleri”ni daha yukarıya taşıdı.
2. Dünya Savaşı sürerken, 1942 yılında İngiltere'de (İskoçya'nın kuzeyinde, karaya 1 km uzaklıktaki küçük bir ada olan) "Gruinard" adasının bir biyolojik silah test alanı olarak kullanıldığı bilinir [1].
Geçtiğimiz cuma ABD'nin düzenlediği suikast operasyonu sonucunda ölen İranlı komutan Kasım Süleymani ABD'nin Ortadoğu planının önündeki önemli bir engeldi.
Dün dünya için küçük ama altyapının kifayetsiz olması nedeniyle Türkiye için büyük bir siber saldırı gördük [1].
Ulak teknolojisini [1] ve Huawei [2] konularını anlattığımız yazıları hatırlarsınız. Şimdi 1 adım ileri gidip, bu konudaki bir başka çalışmaya yani HTK (haberleşme teknolojileri kümesi) çalışmalarına bakalım[3].
Son 4-5 yılda, bilmediği yeni bir yere ya da birileri ile buluşmaya giden herkes “bu cep telefonları olmadan önce biz ne yapıyorduk” diyor.
20'inci yüzyıl irili, ufaklı pek çok savaşın yanında 2 büyük dünya savaşının yer aldığı bir yüzyıl oldu. Tarihin gördüğü en korkunç —ölümleri en fazla arttıran— savaş araçları da bu yüzyılda geliştirildi. Tanklar, Savaş Uçakları, Napalm gibi araçlar ve tabi ki Nükleer Bombalar.
Hükümet ya da devlet yetkilileri bir kaç kavramı sürekli tekrarlıyor. Bunlardan birisi Endüstri 4.0, bir başkası 5G, başka bir kaç tane daha var. Ancak bu kavramların ne anlama geldiğini anladıklarını ya da içinin doldurulduğunu görmek zor. Daha çok “bak ben teknolojiye uzak değilim” moduna ve “moda” kelimeler olarak kullanılıyor.
Bugünlerde herkes YouTuber’lara merak saldı. Bir yandan bazılarından istenen vergi miktarını duymaktan ötürü, bir yandan da bazılarının kendi kendilerine nasıl da bu kadar büyük kitleleri peşlerine takabildiği anlaşılamadığından.
Prof.Dr. Alaeddin Yalçınkaya - 18-05-2023
Yapay zekanın babası olarak duyurulan Geoffrey Hinton’ın, çalışmalarından pişman olarak Google’dan ayrıldığı haberi yayıldı.
Gözde Kılıç Yaşın - 10 Mayıs 2023
1915 Olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları hakkında önlerine gelen önerileri kabul eden parlamentoların sayısı 2014’te 20 iken,[1] 2023’te 33’e ulaşmıştır.
Prof.Dr. Alaeddin Yalçınkaya - 04 Mayıs 2023
ABD Başkanı Biden, 24 Nisan beyanatına “Ermeni soykırım” iddialarını sıkıştırarak soykırımcı lobiye karşı taahhüdünü yerine getirdi.
Yeni doğan bir bebek hayatını tek başına idame ettirebilmek için gereken becerilerin büyük çoğunluğuna sahip değildir.
Prof.Dr. Alaeddin Yalçınkaya - 22 Nisan 2023
Hollanda’nın mahkemeleriyle meşhur Lahey’de ilginç bir yargılama süreci başlamıştır. Eski Kosova Cumhurbaşkanı, aynı zamanda ülkenin bağımsızlığına giden yolda büyük katkısı olan Kosova Kurtuluş Ordusu liderlerinden Haşim Taçi’nin diğer önde gelenlerle…