
Kırımda düzenlenen iki farklı miting yarım adadaki politik atmosferi iyice gerdi.
Kırımın mevcut statüsünün korunması ve Ruya Federasyonu ile olabilecek bir birleşmeye karşı onbinden fazla Kırım Tatarı bir araya geldi.
Buna karşılık yarımada daki Ruslar “Putin bizim başkanımız” – “Kırım ve Rusya birleşik” sloganları ile biraraya geldiler.
Çıkan olaylarda 26 kişinin yaralandığı haber kaynaklarına geçti.
(http://www.ng.ru/cis/2014-02-26/100_simferopol.html)
Belki de önümüzdeki günlerde Ukrayna'da gelişen olayların farklı boyutlar kazanması Kırımda gelişecek olaylara bağlı olacak.
Bilindiği gibi Rusya Federasyonu Ordusu batı bölgesinde hazır halde beklemektedir.
Ama gözlerden kaçmaması gereken bir başka unsurda Rusya Federasyonunun farklı bölgelerinden farklı gurupların gerek Ukrayna gerekse Kırımda yaşayan soydaşları için adeta seferberlik ilan etmeleridir.
Kaynak: (http://www.ng.ru/regions/2014-02-26/6_krasnoyarsk.html http://www.ng.ru/regions/2014-02-24/6_atamany.html)
Son dönemlerde Ukrayna'da gelişen olayların ülkede yaşayan farklı etnik gruplar arasında kalıcı çatışmalara dönüşmesi burada yaşanan çatışmalara paramiliter güçlerin taraf olması anlamına gelebilir.
Kuşkusuz bu insani açıdan son derece korkunç sonuçlar yaratacaktır. Buna bağlı olarak da, bölgenin uluslar arası aktörlerin farklı yöntemler kullandığı bir arena haline geleme olasılığı son derece yüksektir.
Dileriz, önce Ukrayna yönetimi ve diğer güçler bölgede etnik guruplar arasında geniş çaplı çatışmaların çıkmasını önleyici tedbirler alırlar. Unutmamalıyız ki savaşlarda ordular, etnik çatışmalarda ise komşular taraf olurlar! ve böyle bir savaşın kazananı da olmaz.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *