
ABD ve Küba, birbirlerinin başkentlerinde karşılıklı olarak büyükelçilik açma konusunda anlaşmaya vardı. Bu gelişme, yarım asırdan fazla bir süredir devam eden husumetin ardından iki ülkenin ilişkilerini düzeltmeye yönelik tarihî girişiminde en somut adım mahiyetinde.
ABD Başkanı Barack Obama'nın çarşamba günü Beyaz Saray'da söz konusu anlaşmayı duyurması ve Havana'daki ABD Büyükelçiliğinin de bu ayın sonlarına doğru açılması bekleniyor.
ABD ve Küba, aralık ayında gizli görüşmelerin diplomatik ilişkileri yeniden başlatma konusunda anlaşmayla sonuçlandığının duyurulmasından bu yana yeniden büyükelçilik açma müzakerelerini sürdürüyor.
Başkanlığının sonuna yaklaşan Obama için Küba ile ilişkileri yeniden başlatmak dış politika mirasının olmazsa olmazı. Obama, uzun süredir küresel düşmanlarla doğrudan ilişki kurmanın önemini vurguluyor ve ABD'nin komünist adaya uyguladığı ambargonun etkisiz olduğunu savunuyor.
Obama yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, büyükelçilik açma planını teyit etti.
İran ile nükleer müzakereler kapsamında Viyana'da bulunan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor. Kerry daha önce büyükelçilik açılışı için Küba'ya gideceğini söylemişti.
ABD, 1961 yılında Fidel Castro'nun devriminden sonra Küba ile ilişkilerini kesmişti.
1970'lerden bu yana ABD ve Küba, birbirlerinin başkentlerinde bir nevi diplomatik misyon bulunduruyor. Bu misyonlar teknik olarak İsviçre'nin koruması altında ancak büyükelçilikle aynı seviyede değil.
Büyükelçilik açılışı, ABD ile Küba arasındaki buzların erimesi açısından bir dönüm noktası ancak iki ülke, ilişkilerini normalleştirmek istediğinden önlerinde hâlâ önemli meseleler duruyor. Bunlardan bazıları: insan hakları konusundaki müzakereler; Havana'da müsadere edilen Amerikan mallarına ve ambargodan dolayı Küba'ya verilen zararlara karşılık tazminat talepleri; Havana'ya sığınan ABD kaçakları meselesi de dâhil olmak üzere kolluk kuvvetleri bazında olası iş birliği.
Cumhuriyetçiler ve bazı demokratlar karşı çıksa da Obama aynı zamanda Kongrenin Küba'ya uygulanan ekonomik ambargoyu kaldırmasını istiyor. Kongre, hükûmetin bütün büyükelçilik harcama taleplerini onaylamak durumunda.
Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, nisan ayında bölgesel bir zirvede bir araya gelmiş ve böylece 1958 yılından bu yana ABD ve Küba liderleri ilk defa şahsen görüşmüştü.(Kaynak:AP,ABD,01 Temmuz 2015 ,
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *