
Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, BM Güvenlik Konseyine, yaklaşık 100 ülkeden 25 bini aşkın yabancı savaşçının el Kaide ve İslam Devleti ile bağlantı hâlinde bulunduğunu, bu arada Suriye ve Irak'ın "aşırılık yanlıları için gerçek bir uluslararası olgunlaşma okulu" olduğunu bildirdiler.
El Kaide yaptırımları ihlallerini izleyen uzmanlar, Reuters'ın ele geçirdiği bir raporda, Suriye ve Irak'taki yaklaşık 22 bin yabancı savaşçının yanı sıra Afganistan'da 6.500 ve Yemen, Libya, Pakistan ve Somali'de de yüzlerce savaşçının olduğunu bildirdiler.
Eylül ayında ABD Başkanı Barack Obama başkanlığında bir araya gelen 15 üyeli Güvenlik Konseyinin bir toplantısında, İslam Devleti, Suriye'deki el Nusra Cephesi ve el Kaide ile bağlantılı diğer örgütlere katılan yabancı savaşçıların yaratttığı tehidide ilişkin olarak uzmanlardan altı ay içerisinde bir rapor hazırlamaları istenmişti.
Uzmanlar bu ay sonunda Konseye sunulan raporlarında, "Suriye Arap Cumhuriyeti ve Irak'a giden binlerce kişi (yabancı savaşçı), 1990'lı yıllarda Afganistan örneğinde olduğu gibi aşırılık yanlıları için 'uluslararası bir olgunlaşma okulunda' yaşıyor ve çalışıyorlar" dedi.
BM uzmanları, Libya'nın Orta Doğu'ya giden yabancı savaşçılar için giderek bir eğitim merkezi hâline geldiğini fakat 2015 yılının başından bu yana Orta Doğu'dan Libya'ya tersine bir savaşçı akışı olduğunu belirttiler.
Uzmanlar, "Birlikte yiyip, birlikte yaşayan bu insanlar birlikte bombalı saldırılar da gerçekleştirebilir. El Kaide ve bağlantılarının -özellikle İslam Devletinde ve Arap Yarımadası'ndaki el Kaidede gözle görünür durumda olan- küreselleşmesi, artan bir uluslararası sosyal ağlar silsilesi yaratmaktadır" dedi..
Raporda, "saldırı planlamak üzere -dünya genelinde farklı toplumlardan çeşitli yabancı güçleri bir araya getiren- sosyal ağları kullanan" yeni nesil yabancı savaşçılardan gelen orta vadeli tehdide dikkat çekildi.
Raporda ayrıca Suriye ve Irak'ta İslam Devletinin yenilgiye uğratılmasının kasıtsız sonuçlarından birinin şiddete başvuran yabancı savaşçıların dünya geneline yayılmaları olabileceği belirtildi.
Güvenlik Konseyi eylül ayında bütün ülkelerden, vatandaşlarının militanlarla birlikte savaşmak amacıyla yurt dışına gitmelerini, örgütlere adam toplamalarını ve fon sağlamalarını ciddi suçlar hâline getirmelerini talep eden bir karar geçirmişti.
(Kaynak:Michelle Nichols,Reuters,İngiltere,01 Nisan 2015,
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *