
--Tarihçi Jürgen Zimmerer, Almanya’nın Sömürgeci Tarihi ve Sonuçlarıyla Yüzleşmekteki Beceriksizliğine Dair--
Kendi geçmişine eleştirisel yaklaşım ve kendi tarihinin karanlık sayfalarını acımasızca açmak 1945 sonrası Almanya'sının devlet anlayışına aitti.
Almanya sömürgeci geçmişiyle yüzleşmede daha farklı bir tutum sergiliyor. Alman İmparatorluğu’nun o dönemdeki Güneybatı Afrika’da yani bugünkü Namibya’da, 20. yüzyılın (1904-1908 yılları arasında) ilk soykırımını yaptığı yıllardır kesin bilinen bir şey. Alman sömürge ordusunun, Alman Doğu Afrika’sında 1905-1907 yılları arasında, bugünkü Tanzanya’daki Maji Maji İsyanı’nda vahşice sürdürdüğü savaştan dolayı yüz binlerce kişinin kurban gitmesinden sorumlu olduğu herkes tarafından biliniyor.
Almanya’nın hiçbir merkezi kentinde savaş ve Afrika’daki tehcirin kurbanlarını soykırımı yahut Alman tarihinin ilk ırkçı devletini hatırlatması için resmî bir anıt bulunmuyor. Federal hükûmet, Federal Meclis ve Almanya Cumhurbaşkanı yıllardır ilginç bir hemfikirlikle Namibya’daki soykırımı tanımayı reddediyor.
O zamanki ekonomik iş birliğinden sorumlu kadın bakanın o dönemdeki suçların bugün soykırım diye nitelendirecekleri olaylar olduğu açıklaması, Federal hükûmet tarafından çoktan geri alındı. Federal hükûmet, o dönemdeki Herero ve Nama halklarının isyanın vahşice bastırılmasına ilişkin bunun bugünkü geçerli uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilemeyeceği ve bu sebeple soykırım olarak da nitelendirilemeyeceği argümanını öne sürdü.
Ancak bu yılın nisan ayında Türkiye’ye, Ermeni soykırımını tanıması gerektiği dersini verirken öne sürdükleri sebeplerin kendileri tarafından kullanılmamasına ilişkin bir şey söz konusu bile değildi. Gauck, Berlin’deki anma etkiliğinde kurbanların yakınlarının da tarihî olayların ve bununla birlikte tarihî suçlarında tanınmasını bekleme hakkı olduğunu açıkladı.
Bu utanç vericidir. Eğer tarihî açıdan tartışmasız katliamlar daha doğrusu 80 bin civarında erkek, kadın ve çocuğun ölüme terk edilmesi görmezden gelinecek ve eğer Almanya’nın bu savaşı kazanmasından dolayı ne Herero, ne Nama ne de Namibya gerekli siyasi baskıyı uyguladığı için Almanya’nın yaptığı ilk soykırım inkâr edilecekse o zaman Almanya’nın geçmiş siyasetiyle yüzleşmekteki başarılı tarihi sorgulanma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Not: Jürgen Zimmerer, Hamburg Üniversitesinde Afrika konusunda uzmanlaşmış Yakın Tarih Profesörü ve Hamburg Araştırma Merkezi Sömürge Sonrası Miras Bölümü Başkanı'dır.(Kaynak:Jürgen Zimmerer,Die Tageszeitung,Almanya, 09 Temmuz 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *