
Önsöz
Günümüzde dünyada süregelen daha önce görülmemiş değişiklikler yaşıyor ve Çin bu gelişmelerin kritik bir noktasında duruyor. “Çin Rüyası”nı gerçeğe dönüştürme çabası içinde Çin halkı, tüm dünyada barışı sağlama, gelişmeleri takip etme ve refahı paylaşma konusunda el atmak için oldukça hevesli.
Çin’in kaderi, dünyanın geri kalanının kaderi ile çok yakından ilişkili. Müreffeh ve istikrarlı dünya Çin’e fırsat sağlarken, Çin’in barışçıl gelişmesi ise tüm dünya için bir fırsat sunuyor. Çin barışçıl ilerleme yolundan sapmayacak, bağımsız ve barışçıl bir dış politika izleyecek. Savunma politikasında ise Çin, hegemonyacılığın ve güç iktidarının tüm formlarına karşı duracak ve hiçbir zaman hegemonya ve yayılma politikası gütmeyecek. Çin silahlı kuvvetleri dünya barışı sağlamak için uğraşacak.
1) Ulusal Güvenlik Meselesi
Günümüzde küresel eğilim çok kutuplulaşıyor ve ekonomik küreselleşme yoğunlaşıyor; hızlı bir şekilde bir bilgi toplumu haline geliyoruz. Uluslar arası meselelerde büyük değişiklikler meydana geliyor; güç dengelerinde ve küresel yönetim yapısında ve askeri, ekonomik, bilimsel, teknolojik alanlarda tarihsel dönüşümler yaşanıyor. Savaş karşıtı hareketler çoğalıyor, dünya barışı için mücadeleler artıyor.
Ama diğer taraftan, hegemonya, iktidar politikası ve yeni müdahalecilik konuları ile ilgili yeni tehlikeler söz konusu. Terörist eylemler hızla artıyor. Etnik, dini meseleler, sınır ve toprak konuları karmaşık ve dengesiz bir hale geliyor. Dünya savaşı beklenmiyor görünse de, bazı bölgelerde küçük ölçekli savaşlar, çatışmalar ve krizler yaşanıyor ve yerel savaş tehlikesi devam ediyor.
Dışarıda bunlar yaşanırken, Çin bu gelişmelerden stratejik bir fırsat kazanmış oluyor. ulusal gücü, rekabet kabiliyeti ve risklere karşı direnme kapasitesi artıyor ve Çin uluslar arası mevkisini ve etkisini güçlendiriyor. Çin’deki insanların yaşam standartları gelişiyor ve Çin toplumunun istikrarlı yapısı devam ediyor.
Dünyanın ekonomik ve stratejik ağırlık merkezi hızlı bir şekilde Asya-Pasifik bölgesine kaydıkça, ABD’nin dengelerin yeniden sağlanması için bir strateji sürdürmeye ve bölgedeki askeri müttefiklerini arttırmaya çalışıyor. Çin’in illegal olarak işgal ettiği resifler ve adalar ile ilgili teritoryal egemenliği ve denizlerdeki hakları ve çıkarları konusundaki kaygıları konusunda kıyı ötesi komşuları provokatif eylemlerde bulunuyor ve askeri mevcudiyetini kuvvetlendirmeye çalışıyor.
Tayvan meselesi, Çin’in yeniden birlik sağlaması ve uzun vadeli gelişimi ile yakından ilgili. Son yıllarda, Tayvan Boğazı arası ilişkiler, barışçıl bir şekilde gelişmesine yönelik ivmesine istikrarlı bir şekilde devam etti. Fakat kararsızlığa yönelik kökler sökülemedi ve “Tayvan bağımsızlığı”na yönelik ayrılık yanlısı güçleri ve onların eylemleri, boğaz çevresi ilişkilerindeki barışçıl gelişmeler karşısındaki en büyük tehdit. Çin, siyasi güvenliği ve sosyal istikrarı sağlayabilmek için korkunç bir görevle karşı karşıya. “Doğu Türkistan bağımsızlığı” ve “Tibet bağımsızlığı” için ayrılık yanlısı güçler, özellikle “Doğu Türkistan bağımsızlığı” güçleri tarafından uygulanan şiddetli terörist eylemler, ciddi hasarlar verdi.
2) Çin Silahlı Kuvvetleri’nin Stratejik Hizmet ve Görevleri
Çin’in ulusal stratejik amacı, Çin Komünist Partisi’nin yüzüncü yılını kutlayacağı 2021 yılında, her bakımdan bir refah toplumu inşa etme amacını tamamlamak ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2049’da, müreffeh, güçlü, demokratik, kültürel olarak gelişmiş ve uyumlu modern sosyalist bir ülke inşa etmek.
Çin Silahlı Kuvvetleri bu Çin Rüyası’nın bir parçası olarak orduyu güçlendirmeye çalıştı. Güçlü bir ordu olmadan bir ülke güçlü ve güvende olamazdı. Yeni şartlar altında, iç ve dış faktörler daha öncesinden çok daha karmaşıktı. Bu nedenle, ulusal güvenlik, vatandaş güvenliği, geleneksel ve geleneksel olmayan güvenlik gibi konularda bütüncül bir bakış gerekliydi. Çin’in ulusal stratejik amaçlarını gerçekleştirmesi ve ulusal güvenlik konusunda bütüncül bir bakış uygulaması için, Çin askeri stratejisinde yenilikçi gelişmeler uygulamak adına yeni gereksinimler doğdu. Bu gereksinimleri karşılamak için Çin silahlı kuvvetleri uygun bir stratejik duruş sergilemek için daha çok çalıştı, savaşma ve kazanma becerilerini güçlendirmek için rehberlik aldı, yeni güvenlik alanlarında meydan okumaya çok dikkat etti ve bölgesel ve uluslar arası güvenlik işbirliklerine ve Çin’in denizaşırı çıkarlarına verdiği önemi arttırdı.
3) Etkin Savunma için Stratejik İlkeler
Etkin Savunma stratejik kavramı Çin Komünist Partisi askeri stratejik düşüncesinin özünü oluşturuyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 1949’da kuruluşundan kısa bir süre sonra, Merkezi Askeri Komisyon etkin savunma stratejik ilkelerini belirledi.
Yeni koşullar altında etkin savunma için askeri stratejik ilkeleri uygulamaya yönelik, Çin’in silahlı kuvvetleri temel faaliyet doktrinlerinde yenilikler yapacak. Farklı bölgelerden gelen güvenlik tehditlerine cevap olarak, silahlı kuvvetler esneklik, devinim ve bağımsızlık ilkelerine bağlı kalacak.
Yeni koşullar altında etkin savunma için askeri stratejik ilkeleri uygulamaya yönelik, Çin’in silahlı kuvvetleri askeri stratejik düzenlemelerini en uygun şekle getirecek. Çin’in jeo-stratejik çevresi, karşılaştığı güvenlik tehditleri ve omuzladığı stratejik görevlerinden dolayı silahlı kuvvetler, stratejik mevzilenme ve askeri işlemleri için tüm planları yapacak.
4) Çin Silahlı Kuvvetleri’nin Kuruluşu ve Gelişimi
Yeni koşullar altında askeri stratejik ilkelerin uygulanmasında, Çin’in silahlı kuvvetleri Çin Komünist Partisi’nin güçlü bir ordu kurma amacına yakın olmalı, devletin temel güvenlik ihtiyacını karşılamalı, eğitimli bir ordu kurmalı ve savaşları bilgisiyle yenmeli ve Çin kültürel yapısına uygun modern bir askeri sistem inşa etmeli.
Denizler ve okyanuslar, sürekli barış ve istikrarın sağlanması ve Çin’in gelişimini sürdürebilmesi için oldukça önemli. Çin’in denizlerle ilgili modern bir askeri yapı geliştirmesi şart.
Uluslar arası rekabet içinde uzay boşluğu önemli bir hakimiyet alanı haline geldi. Ülkeler uzay güçleri ve araçları geliştirmek için uğraşıyor ve uzay boşluğu silahlanması konusunda ilk işaretler görünmeye başladı. Çin de uzay boşluğunun barışçıl bir şekilde kullanımı konusunu destekliyor ve uluslar arası uzay işbirliğinde aktif bir rol alıyor.
Sanal dünya ekonomik ve sosyal gelişme ve ulusal güvenlik için önemli bir alan haline geldi. Hacker saldırılarının en büyük kurbanlarından biri olarak Çin’in sanal altyapısı güvenlik tehditleriyle karşı karşıya. Sanal dünya askeri güvenlikte daha önemli hale geldikçe, Çin sanal güçlerini geliştirmeyi hızlandıracak.
Nükleer güç de ulusal egemenliği ve güvenliği korumak için stratejik bir köşe taşı. Çin her zaman nükleer silahları ilk kullanan taraf olmama politikasını izledi ve nükleer stratejisini kendini savunmak için kullanma ilkesine bağlı kaldı. Çin her ne suretle olursa olsun nükleer silahı olmayan bir ülkeye karşı ya da nükleer silahsız bölgelerde nükleer silah kullanmayacak ya da o ülkeleri ve bölgeleri nükleer silahla tehdit etmeyecek. Nükleer kapasitesini her zaman, ulusal güvenliği için ihtiyacı olan minimum seviyede tutacak. Nükleer güç yapısını optimize edecek, stratejik erken uyarılarını, kontrolünü, nüfuz füzelerini, hızlı tepki gösterebilme becerisini ve hayatta kalabilirliği ve koruma gücünü geliştirecek.
Askeri kuvvetlerin kurulmasında önemli faktörler şunlardı; ideolojik ve politik çalışmaları güçlendirmek, lojistikte modernleşme ile daha ileriye gitmek, ileri düzeyde silahlar ve teçhizat geliştirmek, yeni bir askeri personel şekli oluşturmak, yasalara uygun ve sıkı disiplinli bir silahlı kuvvetler yaratmaya yönelik çalışmaları yoğunlaştırmak, askeri teorilerde yenilik yapmak, stratejik yönetimi geliştirmek.
Ordunun topluma entegrasyonu için ise daha derinlemesine bir gelişme sürdürme çabası söz konusu. Bunların başında ise, temel sektörlerde sivil-ordu entegrasyonuna ivme kazandırmak, bu entegrasyonu işletebilmek için yeni bir mekanizma inşa etmek, ulusal savunma hareketinin sistemini ve mekanizmasını geliştirmek gelmektedir.
5) Askeri Mücadele için Hazırlık
Askeri mücadele için hazırlık en temel askeri uygulamadır ve koruyucu bir barış ortamını garantiye almak için oldukça önemlidir. Çin’in silahlı kuvvetleri savaşlardaki verimliliğini arttırmak için adımları hızlandıracak, bilgi sistemlerinin kullanımı için çalışmalar yapacak ve bu sisteme entegre edilmiş bir işletimsel sistem kuracak.
Çin’in bu konuda atacağı adımlar, askeri mücadele için hazırlık ile tüm doğrultularda ve alanlarda ilerleme sağlamak, askeri olarak sürekli hazır olma durumunu sürdürmek, gerçekçi bir askeri eğitim sağlamak, savaş dışında da bazı askeri operasyonlar hazırlamaktır.
6) Ordu ve Emniyet İşbirliği
Genel olarak “emniyet” için, ortak, kapsamlı ve sürekli güvenliği sağlamak adına, Çin silahlı kuvvetleri ordu ilişkilerini, taraf tutmayan, cepheleşmeyen ve herhangi bir üçüncü parti içinde yer almayan bir konumda tutacak. Adil ve verimli kolektif bir güvenlik mekanizması kurmaya çabalayacak bunun için askeri güven inşası hesaplamalarına, ordunun genişlemesi ve güvenlik işbirliklerine başvuracak ve uluslar arası sorumluluk ve yükümlülüklerini tamamlayacak.
Karşılıklı saygı, eşitlik ve ortak çıkar ilkelerine dayanarak, Çin silahlı kuvvetleri dünyanın çeşitli ülkelerindeki muadilleriyle pragmatik işbirliklerini sürdürmeye devam edecek. İşbirliği için, değişen koşullara cevap olarak Çin silahlı kuvvetleri sürekli olarak yeni alanlar, yeni içerikler ve modeller keşfedecek. Dünya Bülteni
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *