
Riyad, Kral Selman'ın iktidara gelmesinden itibaren dünyanın her tarafından gelen liderleri ağırlıyor.
İki Kutsal Mescidin Hizmetkârı Kral Selman'ın beş hafta içinde görüştüğü liderlerin sayısı 13'e ulaştı. Kral'ın Irka'daki sarayı görüşmelerin merkezi ve diyalogların kıblesi olmuştur.
Liderler, Suudi Arabistan'ın etkisini ve önemini bildiklerinden bu ziyaretleri gerçekleştiriyorlar.
Bu hareketlilik, Suudi Arabistan'ın Kral Selman dönemindeki dış politikasının göstergesi ve gelecekteki rolünün işaretidir.
Medya kuruluşlarının analizlerini takip edenler, ümmetin lideri olarak Kral Selman'a bağlanan ümitlerin büyüklüğünü hissettiriyor. Kralın istisnai ve tarihî bir rol üstlenmek için müsait olduğunu anlamaktadırlar. Burada ayrıca Suudi Arabistan'ın eksen ülke olduğu anlaşılıyor.
Ortak Arap çalışması ve anlaşmazlıkların giderilmesi için Riyad'da bir stratejinin oluşmakta olduğu hakkında ve Suudi Arabistan'ın diplomasisinin Katar-Mısır uzlaşısı ayrıca Türkiye ile Mısır ve Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler konusunda ne yapabileceğiyle ilgili geçen günlerde medyada çok sayıda diyaloglar yer aldı.
Kral Selman'ın dünya liderleri ile konuşmalarında bu konuları ele almış olması doğaldır.
Ancak bizi burada ilgilendiren anlaşmazlıkları gidermede, Arap dünyasındaki krizleri yönetmede ve bölgede yayılma projelerine karşı Arap-İslam projesi oluşturmada Suudi Arabistan'ın önündeki tarihî fırsattır. Suudi Arabistan, bu vizyonu gerçekleştirebilecek faktörlere ve temellere sahiptir.
Bu yönde ilerleme sağlanmasını sağlayan hususlardan biri de Suudi Arabistan'ın bu dosyaları ele alışında her zaman tırmandırmadan ve kriz çıkarmadan uzak durmasıdır. Bunu yanı sıra Suudi Arabistan, medya propagandası yapmamakla birlikte bölgede genişleme arzusu da taşımamaktadır.
Suudi Arabistan'ın dış politikası, dünya ülkeleri ile siyasi ve ekonomi iş birliğini genişletme eğilimlerine sahiptir.
Bu bağlamda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti, siyasi koşullar nedeniyle iki ülke arasında soğukluk yaşanmasına rağmen Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerini yenilemek için gerçekleşti.
Bu ziyaretin elbette olumlu yansımaları olacaktır. Müslüman Kardeşler konusu hariç sıcak konulara yönelik iki ülke arasında uzlaşma alanı genişledi. Müslüman Kardeşler konusu bölgesel ve güvenlik çağrışımları kapsamında uzun bir çalışma gerektirmektedir.
Ayrıca terör meselesi ve Ankara'nın DAİŞ'e yönelik tavrının netleşmesi gerekiyor.
Bu şeffaflık; terörle mücadele edebilecek, Arap dünyasının meselelerini destekleyecek ve İran'ın yayılmacı politikasına karşı koyabilecek yeni bir eksenin oluşmasına yol açacaktır.
Irka'daki sarayda meydana gelen görüşmeler Suudi Arabistan tarafından safların sıklaştırılmasında değerlendirilmektedir.
Sözün özü; Kral Selman'ın liderler ile görüşmeleri, Suudi Arabistan'ın ağırlığını ve konumunu göstermektedir. Bu da Suudi Arabistan'ı bölgede ve uluslararası arenada güçlü bir denklem hâline getiriyor.
Ayrıca Suudi Arabistan'ın bölgenin güvenliği ve istikrarı için uzlaşılar sağlamadaki potansiyelini gösteriyor.
(Kaynak:Zuhayr El-Harisi,Al Riyad,Suudi Arabistan,04 Mart 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *