
Hollanda’daki en popüler politikacı olan aşırı sağcı lider Geert Wilders, Türkiye'nin AB'ye katılma umutlarını hedef alan bir videoda Türklere “Burada istenmiyorsunuz.” diye seslendi.
Sıkı bir İslam karşıtı olan Wilders, bu yıl Orta Doğu ve ötesindeki ihtilaflardan ve yoksulluktan kaçan çoğu Müslüman yüz binlerce insanın Avrupa'ya geldiğinin görüldüğü göç krizi karşısında ulusal sınırları kapama çağrılarıyla anketlerde yükseliyor.
Türkiye geçen pazar günü Brüksel'deki AB zirvesinde nakit para, Avrupa'ya seyahat eden Türk vatandaşları için vize kısıtlamalarının azaltılması ve üyelik müzakerelerinin yeniden başlatılması karşılığında göçmen akınını durdurmaya yardımcı olma sözü verdi.
İnternet’ten cuma günü yayımlanan Türkçe altyazılı İngilizce videoda Wilders, Türklere dobra bir şekilde şöyle sesleniyor: “Hükûmetiniz bir gün AB üyesi olacağınıza inanmanız hususunda sizi kandırıyor. Burada istenmiyorsunuz. Siz Avrupalı değilsiniz ve hiçbir zaman olamayacaksınız. Türkiye gibi İslamcı bir ülke Avrupa'ya ait değildir. Daha fazla İslam istemiyoruz. Bu yüzden: Türkiye bizden uzak dur. Burada istenmiyorsunuz.”
Hollanda Başbakanı Mark Rutte bir basın toplantısında videoyu kınayarak “İfade özgürlüğümüz var ama bütün bir ülkenin ve halkın aşağılandığı bu çeşit bir açıklama tamamen kabul edilemezdir ayrıca sorunun çözümüne hiçbir katkıda bulunmamaktadır.” dedi.
Son anketler, bugün seçim yapılması hâlinde Wilders'ın Hollanda Parlamentosunda çoğunluğu elde edeceğini gösteriyor. Anketlere göre Wilders’ın partisi olan Özgürlük Partisi, iktidardaki iki koalisyon partisinin toplamından fazla sandalye kazanıyor.
Türkiye'den ve Fas'tan Hollanda'ya çok sayıda göçmen alındığı nispeten liberal bir göç politikasıyla geçen on yıllardan sonra AB'nin kurucu üyelerinden Hollanda artık o kadar da misafirperver değil.
AB'nin Schengen bölgesinin de üyesi olan 17 milyon nüfuslu ülke, şimdi 28 üyeli AB'deki en sert göç politikalarından birini uyguluyor.
Türkiye, on yıldır AB'ye katılmak için müzakerelerde bulunuyor ama görüşmeler pazar günkü anlaşmaya kadar Kıbrıs ile ilgili anlaşmazlıklar ve Ankara'nın insan hakları ile ifade özgürlüğü siciline dair endişeler yüzünden büyük ölçüde durmuştu.(Kaynak:Reuters,İngiltere,04 Aralık 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *