
IŞİD militanları, perşembe sabahı, Kuzey Suriye bölgesinde hem Türkiye hem de ABD tarafından "IŞİD'den arındırılmış tampon bölge" olarak öne sürülen 5 köyü ele geçirdi. Londra merkezli izleme grubu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SİHG), Kuzey Halep bölgesinde Sandaf, el Dahla, Karjala, Harbal ve el Kerba köylerinin radikal İslamcılar tarafından istila edildiğini ortaya çıkardı. İslamcı grup, bölgede tampon bölge duyurusunun yapılmasının ardından elindeki toprakları genişletmeye devam ediyor.
Geçen ay Washington ile Ankara, Türkiye-Suriye sınırında, "IŞİD'den arındırılmış" bir sığınma bölgesi oluşturma hususunda bir planda anlaşmaya vardı. Bu bölgenin oluşturulmasına sebep olan ise grubun geçen yıldan beri yükselişi ve binlerce cihatçının sınırı geçmesiyle terör grubunun sınır bölgelerinde artan etkisi.
İngiltere merkezli Gözlemevinin Direktörü Rami Abdul Rahman, IŞİD'in köyleri hem ılımlı Suriyeli isyancı grup İslam Cephesinden hem de diğer Suriyeli isyancı gruplardan aldığı bilgisini Newsweek dergisine doğruladı. Rahman'ın kendisine daha önce köylerde kontrolü kimin sağladığı soruldu ve Rahman, "El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi Türkiye sınırındaki bu iki köyü (Karjala ve El-Dahla) bir kaç hafta önce terk etti ve İslam Cephesine bıraktı. Bu beş köy aynı zamanda diğer isyancı gruplardan da alındı." diye cevap verdi.
Rahman, gözlemci grup aktivistlerinin bağlantılarının bu köylerdeki çatışmaya dair ince detaylara sahip olmamasından ötürü IŞİD ile Suriyeli isyancılar arasındaki çatışmalar sonucu ortaya çıkan ölü ve yaralı sayısının belirsiz olduğunu ekledi.
Bu ayın başlarında Nusra Cephesi, sınır bölgelerini Suriyeli diğer isyancı gruplara bırakacağını duyurdu. Cihatçı grup aynı zaman da sadece "Türkiye'nin millî güvenliğine" yardımda bulunmayı hedefleyen ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeye yönelik olmayan Türk sınırındaIŞİD'den arındırılmış bir bölge oluşturma kararını kınadığı bir bildiri de yayımladı. Nusra Cephesi, "Karşılaştığımız bu tablo karşısında bize kalan tek seçenek Kuzey Halep kırsalındaki cephelerimizden herhangi bir grupla savaşmadan birliklerimizi çekmek ve buraları terk etmek oldu." dedi.
Tel Aviv merkezli jeopolitik risk danışmanlık merkezi Levantine Grup'ta istihbarat analisti olan Benjamin Decker, "Nusra Cephesi'nin bölgeden çekilmesi ve IŞİD'in toprak kazanımları herhangi bir tampon bölge kurulmasını daha zor bir duruma soktu." dedi.
Decker, "Bu durum, IŞİD'in bölgede olması ile birlikte IŞİD karşıtı koalisyonu kelimenin tam anlamıyla çarpışmanın ortasına itti ve bu, ABD önderliğindeki koalisyonun stratejisini test etmek için önemli bir dönüm noktasıdır." dedi.
Decker, "Açıkçası IŞİD'in gelişiyle (oluşturulması planlanan tampon bölgeye) onların bölgeden ister hava saldırılarıyla olsun ister topçu ateşiyle bölgeden nasıl bir şekilde çıkarılacaklarını kestirmek daha fazla zaman alacak." dedi ve ekledi: "Bu iki yoldan hangisi olursa olsun koalisyonun IŞİD'i çekilmeye zorlamak için uygulayacağı her şey radikal grubun bölgede asimetrik kitle imha saldırıları gerçekleştirme olasılığını artıracaktır."
Geçen yıl Suriye'nin sınır kenti Kobani'ye başarısız bir saldırı başlatan grup aynı zamanda Türk hükûmeti tarafından geçen ay Türk sınır kasabası Suruç'ta gerçekleştirilen ve 32 kişinin hayatına mal olan saldırının da şüphelisi olarak görüldü.
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, pazartesi günü Reuters ile gerçekleştirdiği röportajda, "Güvenli bölgeyi oluşturmaya yönelik bir hareket olarak Türkiye ve ABD yakında Kuzey Suriye'deki IŞİD militanlarına karşı 'geniş kapsamlı' hava operasyonları yürütecek." dedi.(Kaynak:Jack Moore,Newsweek,ABD,27 Ağustos 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *