
Washington'nun,IŞİD'in Suriye'de "başkent" ilan ettiği Rakka'nın bir an önce düşmesini istediği sır değil. Başkan Barack Obama, Suriye'nin Kürtlerin kontrolündeki bölgelerine özel kuvvetler konuşlandırdığını açıkladı. ABD yakın zamanda Suriye'deki asi gruplara 50 ton cephane gönderdi. Bunun çoğunu PYD'nin silahlı kolu YPG aldı. İttifaka ait savaş uçakları ve zaman zaman rotasından çıkan Rus uçakları şehri bombalıyor.
Koalisyon, şehir düştükten sonraki gün ne olacağını öngörmez ve plan yapmazsa iki büyük sorunla karşı karşıya kalacak.
Öncelikle uzun, kanlı ve tehlikeli bir savaşa hazır olunmalı. IŞİD militanlarını kovmak için dikkate değer bir kara gücü gerekebilir.
Peki, Rakka'yı kim kurtaracak?
Cevap hâlen belirsiz çünkü bu zorlu görevi üstlenmek isteyen pek de kimse yok gibi. Kürtler çoğunlukla Arapların yaşadığı kenti almaya pek de istekli gibi görünmüyor. ABD bu iş için bir kara gücü göndermeyecek. Türkiye kuvvetlerini savaş açmak için sınırın öteki tarafına göndermeye isteksiz, özellikle de Ankara'nın Kürt militanların çoğuna düşmanlığı göz önüne alındığında. Özgür Suriye Ordusunu oluşturan çeşitli gruplar ise bunu yapmak için çok güçsüz.
Ayrıca IŞİD'e karşı savaşan koalisyon, Suriye Devlet Başkanı ve İranlı destekçilerinin tekrar şehre girmesini de istemiyor.
Yani bunu yapacak bir kara kuvveti yok gibi görünüyor.
Diyelim ki müttefik hava gücü ve karada ABD özel kuvvetlerden ve CIA'den küçük gruplar tarafından desteklenen bir güç tarafından IŞİD şehirden kovuldu.
Çatışma sona erdiğinde ciddi bir altyapı ve mülteci sorunuyla karşı karşıya kalınacak. Bu da ikinci büyük muammaya yol açacak: etkili bir yönetim.
Kurtarıldıktan sonra Rakka'yı kim yönetecek? Şehre kaçan veya şehirden kaçan yerinden edilmiş insanlara ne olacak? Bu siyasi gruplardan birinin IŞİD'i uzak tutarken şehirde kanun ve düzeni sağlamak için gerekli gücü sağlayıp sağlayamayacağı belli değil.
Kürtlerden Türklere kadar dışarıdaki gruplara gelince bu, hızla kurtuluştan işgale dönüşebilir. Bir Kürt gücünün İslam Devletinin Kobani ve diğer yerlerdeki gaddarlıklarının intikamını alacağı konusunda zaten bir endişe var. İslam Devleti de yeraltına çekilip daha sonra bombalı araçlar ve intihar eylemleriyle kargaşa yaratabilir.
Eğer ABD'de Pentagon'da, Beyaz Saray'da ve istihbarat çevrelerinde kararları verenler bu olası sorunları düşünmüyorsa sonuç başarısızlık olabilir. Yönetim, Rakka vatandaşlarına güvenlik, iş ve sağlık hizmetlerini nasıl sağlayacağını düşünmeli. Aksi takdirde Washington yine kaos ve anarşi ortamı yaratabilir.
Daha da kötüsü Rakka vatandaşları, IŞİD'i kendilerine daha yakın görebilir.
Büyük bir istikrar gücü ve etkili bir yönetim sistemi olmadan koalisyon muhtemelen Rakka'yı kurtarma amacını gerçekleştirmekte başarısız olacaktır.(Kaynak: Aki Peritz,Reuters,İngiltere,10 Kasım 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *