
Kıbrıs, perşembe günü, Osmanlı Türklerinin, Ermeni Türklere yüzyıl önce soykırım uyguladığını inkâr etmeyi suç hâline getirdi. Etnik olarak bölünmüş Ada’da barış görüşmeleri durmuşken bu girişim muhtemelen Kıbrıs’ın ezeli rakibi Türkiye’yi öfkelendirecektir.
Kıbrıs Parlamentosu, bir suçu inkâr için herhangi bir uluslararası mahkemenin daha önceden mahkûmiyetini gerekli kılan mevcut yasada değişikliğe giderek soykırımı, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının inkârını suç hâline getiren bir karar tasarısını kabul etti.
Meclis Başkanı Yannakis Omiru, “Bugün tarihî bir gün. Yasa, oy birliğiyle kabul edilen karar ve yasa tasarılarıyla Meclisin tarihî gerçekleri yeniden inşa etmesine imkân vermiştir.” dedi.
1974 yılındaki kısa süreli bir Yunan darbesinin ardından Türk çıkarmasıyla bölünen Doğu Akdeniz’deki Ada, 1975 yılında dünya genelinde Ermeni ölümlerini soykırım olarak tanıyan ilk ülkelerden biri oldu.
Ölümlerin yapısı ve büyüklüğü hâlâ son derece tartışmalı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kıbrıs’ta kabul edilen yasa tasarısı konusunda “Bizim için saçma ve yok hükmünde olup yoruma müstahak değil.” dedi.
Bilgiç, “1915 olaylarını, güncel ve basit siyasi hesapları kullanarak her vesileyle istismar etmeye çalışanlar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir sonuç elde edemeyecektir.” ifadesini kullandı.
Mesele, uzun yıllar boyunca, Türkiye ile çeşitli Batılı ülkeler özellikle her ikisi de büyük Ermeni diasporalarına sahip ABD ve Fransa arasında gerginlik kaynağı oldu. Kıbrıs'ta da Ermeni nüfusu bulunuyor.
Karar tasarısı, perşembe günü, Ada’nın uluslararası arenada tanınan tek Meclisini oluşturan Kıbrıslı Rum milletvekilleri tarafından kabul edildi.(Kaynak:Reuters,İngiltere,02 Nisan 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *