
Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinin (CERN) internet sitesinde yayımlanan habere göre Türkiye, geçen yıl imzalanan anlaşmanın onaylanmasından sonra CERN’e ortak üye ülkelerden biri oldu.
Türk fizikçiler, Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki ALICE, ATLAS ve CMS adlı deneylere aktif bir biçimde katılıyor ve ayrıca CAST, OPERA ve ISOLDE deneylerine iştirak ediyor.
Türk fizikçiler, CHORUS deneyi çalışmalarına katılmış ve veri analizlerine önemli katkılar sağlamışlardı. AMS deneyine de katılan Türk fizikçiler ayrıca Kompakt Doğrusal Çarpıştırıcısı ( CLIC) projesiyle ilgili modelleme ve teorik araştırma çalışmalarında da bulunuyor.
Türkiye’de Tier-2 adlı süper bilgisayar, şu anda faaliyet hâlinde ve CERN için grid hesaplamaları yapıyor. 110 civarında Türk bilim insanı, CERN tesislerinin kayıtlı resmî kullanıcısı durumunda.
Türkiye’nin tam katılımcı üyeliğinin, CERN ile ülkenin bilim çevreleri arasındaki uzun vadeli ortaklığı sağlamlaştırması bekleniyor. Türkiye, CERN Konseyinin toplantılarına katılabilecek ve Türk bilim insanları, CERN’in çalışanları olabilecekler. Ülke sanayisi ise ihtiyaç duyulan donanımların sağlanması için yapılacak ihalelere katılabilecek.
Türkiye’nin CERN’e tam katılımcı üye olmasından önce tam üye ülkelerin sayısı 21'di. 2014 yılında ortak katılımcı ülke olan İsrail, Türkiye’den önce CERN’in ortak katılımcısı olan son ülkeydi. CERN’in bir sonraki ortak katılımcılarının Sırbistan ve Romanya olması bekleniyor
(Kaynak: Lenta,Rusya,07 Mayıs 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *