
Amerikan dış politika dergisi “Foreign Policy” ile Amerikan Barış Vakfı (“The Fund for Peace”) tarafından bu yıl onuncu kez yayınlanan endeks sınıflandırmasında, sosyal, ekonomik ve siyasal olmak üzere üç ana başlık altında topladığı on iki göstergeyi kıstas alıyor. Her kıstas için ülkelere 0-10 arasında bir puan veriliyor, bir ülkenin toplam puanı ne kadar yüksekse, o derece başarısız sayılıyor. Puanlarına göre ülkeler dört sınıf altında (ve bunların içinde alt gruplarda) sınıflandırılıyorlar.
2014 yılındaki sınıflandırmada 4 ana sınıf 11 alt gruba ayrılmış. Birinci grupta yani en başarısız ülkeler (durumu çok yüksek alarm veren) sırasıyla Güney Sudan, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Sudan. Afganistan (7.sıra), Pakistan (10.sıra), Irak (13.sıra), Suriye (15.sıra) ise ikinci en başarısız ülkeler grubunda yer alıyor.
Onbirinci ve son grupta yani en başarılı (durumu çok iyi sürdürülebilir olan) grubunda tek ülke var o da Finlandiya. Onuncu grupta yani en başarılı ikinci grupta (durumu sürdürülebilir olan) çoğu kuzey Avrupa ülkesi olmak üzere 12 ülke (sırasıyla İsveç, Danimarka, Norveç, İsviçre, Yeni Zelanda, Lüksemburg, İzlanda, İrlanda, Avustralya, Kanada, Avusturya, Hollanda) var.
Türkiye ise toplam 74.1 puanla 93 sırada yer almış ve durumu "yüksek uyarı" işaretleri veren en 5. gruba dahil edilmiş. 2013 ile 2014 endeksleri mukayese edildiğinde endekste geçen yıla göre durumunda olumlu yönde değişiklik gösteren ilk on ülke arasında yer alan Türkiye 2013'te 75.9 puan ile 86. sıradayken, 2014'te 74.1 puan ile 93. sıraya gerilemiştir.
2013-2014 mukayesesinde puanlamada en çok olumlu değişikliği gösteren ülke İran olmuş. İran 2013'te 89.7 puanla 37. sırada yer alırken 2014'te 87.2 puanla 44. sıraya gerilemiş ve "çok yüksek uyarı" işaretleri veren 4. grupta kalmıştır.
2013'e göre durumu en çok kötüleşen on ülke arasında Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Suriye, Filipinler, Mozambik'i görüyoruz. ABD ve Fransa da yükselen puanları nedeniyle puan açısından durumu en çok kötüleşen ilk on ülke arasında yer alıyor.
(http://ffp.statesindex.org/rankings-2014)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *