
Dışişleri çantasının, muhalefet partilerinden birine geçebileceği bir koalisyon hükûmeti kurulması ihtimali, Türkiye Dışişleri Bakanlığındaki diplomatları, ülkenin Orta Doğu ile ilgili çok sayıdaki dış politika planını gözden geçirmekle meşgul ediyor. Söz konusu ihtimal, Ankara’nın bölgeye yönelik politikasını değiştirmesi için zemin hazırlıyor.
Üç muhalefet partisinin de Adalet ve Kalkınma Partisi ile koalisyon hükûmeti kurma çerçevesinde Dışişleri çantasını teslim almakta ısrar etmelerinin gölgesinde bu ihtimal güçlü görünüyor. Nitekim muhalefet partileri, seçim sonuçlarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Mısır, Suriye ve bölgedeki İslamcı akımlara yönelik politikalarına bir itiraz olarak değerlendiriyor.
Söz konusu değişimle ilgili bahis, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold’un iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini ele almak için Roma’da gizlice görüştüklerini açıklamasıyla güçlendi. Keza Ankara, Irak Kürdistan’ındaki gelişmeleri ve oradaki muhalefetin, Ankara’nın Irak’taki en önemli müttefiki Mesut Barzani’nin başkanlık dönemine son verme çabalarını yakından takip ediyor.
Bu analiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve onun politik eğilimlerini destekleyenlerin hoşuna gitmeyebilir ancak Adalet ve Kalkınma Partisi içinden bir ekip, Dışişleri Bakanlığının muhalefete verilmesi sayesinde Ankara’nın ağır bir yük hâline gelen politikalardan kurtulabileceğini düşünüyor. Buna göre fırtınalı yılların ardından bölgesel olarak kapalı olan kapıların yeniden açılması görevi muhalefete bırakılıyor. Bu noktada -Türk politikasının 2004 ile 2010 yılları arasındaki çizgisinden uzaklaşmasının ardından- muhtemel değişimin sınırlarıyla ilgili bir soru gündeme geliyor.(Kaynak:Yusuf el Şerif,El Hayat,İngiltere,25 Haziran 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *