
--Belçika Hükûmeti, Başbakanı’nın Ağzıyla Ermeni Soykırımını Tanıdı--
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermeni toplumunun yüz yıl önce katledilmesini, soykırım olarak ifade etmeyi reddeden Türk kökenli Belçikalı seçilmişler, tutumlarının Belçika'nınkine benzer olduğunu söylüyorlardı. Perşembe gününden bu yana bu tutum değişti: Charles Michel, Mecliste yaptığı açıklamada, "Osmanlı İmparatorluğu (Jön Türkler) hükûmeti tarafından gerçekleştirilen 1915-1917'deki trajik olayların, soykırım olarak nitelendirilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Başbakan, Türkiye ile Ermenistan "diyaloğunun" önemini vurguladı ve soykırımın yüzüncü yıl anma törenleri vesilesiyle çeşitli yetkililerin "başsağlığı" dileklerini hatırlattı. Başbakan ayrıca öncelikli rolü, bu tür katliamları nitelendirme olan uluslararası yargı mercilerinden söz etti ve Belçika'nın 1998'deki Senato kararını hatırlattı.
Hükûmet liderinin sözleri, milletvekillerinin neredeyse tamamı tarafından alkış tufanına tutuldu.
Open Vld grup lideri Patrick Dewael, "Tarih yazıyorsunuz, olayların tekrar meydana gelmesini önlemek için iyi bir şekilde adlandırmasını bilmek gerekir." dedi.
Muhalefet koltuklarından da pek çok seçilmiş, "tarihî açıklamayı" memnuniyetle karşıladı.
Georges Dallemagne, Meclisin Dışişleri Komisyonun gündemindeki 1915 katliamlarının kurbanı olan Arami ve Yunanların da tanınması şeklinde genişletilmiş kararı desteklemeye davet etti.
Benoit Hellings ise Türkleri ve Ermenileri uzlaşıya çağıran bir karar istiyor.
Türkiye'nin, uluslararası plandaki bu resmî tanımlamayla ilgili tepkisini beklemek gerekiyor. Türk hükûmeti birkaç hafta önce Ermeni soykırımını "20.yüzyılın ilk soykırımı" olarak nitelendiren Papa Fransuva'yı sert bir şekilde eleştirmişti ancak o zamandan beri Erdoğan'ın AKP'si, parlamenter çoğunluğunu kaybetti.
(Kaynak:L'avenir,Belçika,19 Haziran 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *