
--Suudi Arabistan Yemen'de Şiddetli Bir İşgal Planlıyor ve Galip Geleceğinden Emin. Fakat Sünni Ordu Birliği Ne Kadar Güçlü? Husi Milisleri Nasıl Bir Direniş Gösterecek? Güç Oranlarına Genel Bakış--
Suudiler misyonlarına fiyakalı bir başlık buldular: "Kararlılık Fırtınası." Bunun bilinçli olarak "Çöl Fırtınası” operasyonunu hatırlatması amaçlanıyor. ABD 1991'de Irak rejimine karşı başlattığı savaşı bu şekilde adlandırmıştı. Suudi Arabistan'daki hükümdarlık sarayı, bu nedenle iki ay önce tahta getirilen Kral'ın oğlu ve dünyadaki en genç Savunma Bakanı olan Prens Muhammet bin Selman'ın operasyon pozunu yayımlıyor.
ABD'nin Orta Doğu'daki savaşlarında yalnız olmadığını belirttiği gibi Suudi Arabistan da tek başına hareket etmediğini vurguluyor. Riyad, on ülkeden oluşan -üstelik ABD ve İngiltere'nin de desteklediği- bir ittifakın başında olduğunu gururla ilan ediyor.
"Kararlılık Fırtınası" için birliklerin büyük bölümünü Suudi Arabistan teşkil ediyor. Operasyonda sayıca tam olarak belirtilmeyen savaş gemilerinin yanı sıra 100 savaş uçağı kullanılacak. Ayrıca 150 bin asker de kara saldırısı için hazır bekliyor. Bununla Suudi Arap askerlerinin üçte ikisi operasyona katılmış olacak.
Suudi Arabistan'ın yanında askerî operasyonun asıl yükünü Mısır da üsteleniyor. Kahire'den yapılan açıklamalara göre ordu, Kızıl Deniz'e şu sıralar beş savaş gemisi getirdi. Yaklaşık 40 bin askerin planlanan işgale katılması öngörülüyor.
Husi karşıtı koalisyon muhtemelen isyancıları iki taraftan sıkıştırmayı planlıyor. Suudi Araplar kuzeyden ilerlerken Mısırlıların batı ve güneyden sahilden inecekler.
Daha küçük Körfez ülkeleri olan Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri ise şimdiye kadar yapılan planlar doğrultusunda Husi milislerine karşı sadece hava saldırılarına katılacaklar. Aynı durum Ürdün, Fas ve Sudan için de geçerli. Misyona toplamda 185 savaş jeti katılacak. Bu, Irak ve Suriye'de İD'ye karşı kullanılandan çok daha fazlası.
"Kararlılık Fırtınası" operasyona onuncu ülke olarak Pakistan katılıyor. İslamabad operasyonu uçaklar ve savaş gemileriyle destekleyecek. Ne tür uçak ve gemiler olduğunu ve hangi görevleri üstlenecekleri ise henüz belirtilmedi. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Suudi Arabistan'ın kara birlikleri gönderilmesi yönündeki ricasının incelendiğini belirtti. Pakistan, yıllardır kendi ülkesinde Taliban'ı askerî anlamda mağlup etmeye çalışan bir ülke.
Husi'nin ve onun müttefiklerinin karşı koyma kabiliyeti ise büyük bir bulmaca niteliğinde. Milislerin 30 bin ila 100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Silahlarının çoğunu İran'dan aldılar. Birçoğunu ise geçen aylarda gerçekleştirdikleri ilerleyişlerinden sağladılar. İsyancılar bunlarla 200 bin kişilik bir işgale karşı koyamaz ama birlikleri, işgalin ardından kaybı çok olan bir gerilla savaşına bulaştırabilirler.(Kaynak:Christoph Sydow,Der Spiegel-Internet,Almanya,28 Mart 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *