
İsrail, Filistin'de Yahudi devletin egemenliğini tanımayan İslamcı Hamas'ın desteklediği bir birlik hükûmetinin kurulmasına tepki olarak dün 3000 yeni yerleşim birimi inşa etmeyi planladığını açıkladı.
İsrail İskân Bakanı Uri Ariel, 1500 yeni yerleşim birimi inşaatı için ihale açıldığını duyurdu. İsrailli yetkililer Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da 1500 yerleşkenin inşası için emir verdiğini bildirdiler.
Ariel, İsrail Radyosu’na "İsrail'e hakaret edilirse bu konuda birşeyler yapmamız gerekir." diye konuştu.
Netanyahu hükûmetinin aşırı sağcı üyesi Ariel, İsrail'e kimin hakaret ettiği sorusuna "Komşularımız ve bir dereceye kadar dünya." yanıtını verdi.
Netanyahu geçtiğimiz günlerde İsrail'in en önemli müttefiki ABD'nin İsrail'in aksi yöndeki çağrılarına rağmen Filistin hükûmetiyle görüşme kararından "büyük üzüntü" duyduğunu ifade etmişti.
İsrail'in yeni yerleşim birimleri inşa edileceğini açıklaması, aralarında Washington'ın da bulunduğu dünya güçlerinden büyük tepki çekti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sürekli dile getirdiğimiz gibi, bu tür adımlar, iki devletli çözüme ulaşmaya zarar veriyor ve yardımcı olmuyor. Yerleşim birimlerini gayrimeşru görmeye devam ediyoruz ve her iki tarafı, iki devletli çözüme götürecek yolu bulma çabalarına zarar vermekten ve tansiyonu yükseltecek eylemlerden uzak durmaya çağırıyoruz. Bu yerleşim birimlerinin barışa nasıl katkı sağlayabileceğini anlamak çok zor." diye konuştu.
(Kaynak:Jeffrey Heller,Reuters,İngiltere,05 Haziran 2014)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *