29 Nisan 2025
21YYTE.ORG Fikir Tankı Irak Başbakanı Maliki, Kürtleri Türkiye'ye Petrol Pompalamaları Halinde Finansman Kesintisi Yapılacağı Konusunda Uyardı.

Irak Başbakanı Maliki, Kürtleri Türkiye'ye Petrol Pompalamaları Halinde Finansman Kesintisi Yapılacağı Konusunda Uyardı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Irak Başbakanı Nuri el Maliki pazar günü, Kürtler, Bağdat'ın onayı olmadan Türkiye'ye petrol pompalama planını sürdürürse Irak'ın özerk Kürdistan bölgesi için merkezi yönetim finansmanını kesme tehdidinde bulundu. Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), geçen hafta ham petrolün Türkiye'ye akmaya başladığını ve ihracatın bu ay sonunda başlamasının, ardından şubat ve mart aylarında artmasının beklendiğini açıklamıştı. Maliki Reuters'a verdiği mülakatta, “Bu anayasaya aykırıdır ve buna hiçbir zaman izin vermeyeceğiz, ne bölgeye (Kürdistan) ne de Türk hükûmetine.” dedi. Irak'ın enerji kaynaklarını yönetme otoritesinin sadece merkezi hükûmete ait olduğu ısrarını yineleyen Maliki, "Türkiye Irak'ın egemenliğine zarar veren bir meseleye karışmamalıdır." dedi. Merkezi hükûmet ve Kürtler, anayasanın, petrolün ve petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağına dair referanslarının nasıl yorumlanacağı konusunda fikir ayrılığı içinde. Kürtlerin payı 2003'teki ABD öncülüğündeki işgalin ardından yüzde 17 olarak belirlendi ancak Kürtler sıklıkla bunun daha azını aldıklarından yakınıyor. Maliki, Kürtlerin günde 250 bin varil petrol ihraç etme taahhüdünü yerine getiremediğini ama şimdiye dek hükûmetin bütçedeki paylarını azaltarak misillemede bulunmadığını söyledi. Maliki ayrıca, "Kürt halkını etkilemek istemediğimiz için bunu yapmadık ve millî birliği ve millî serveti koruyacak kabul edilebilir çözümler arıyorduk ama bu yıl durum zor görünüyor." dedi. Irak Kürdistan'ında faaliyet gösteren petrol şirketlerinin maliyetleri konusundaki bir anlaşmazlığa atfen Maliki, "Bu şirketlere petrolü bize verin ve masraflarınızı ödeyelim diyoruz ama bunu yapmadılar, dolayısıyla ödeme olmayacak." dedi. Maliki, petrol geliri hükûmete kanalize edilmezken Bağdat'ın petrol şirketlerinin masraflarını ve Kürtlerin yüzde 17 bütçe payını ödemesini beklemenin adil olmadığını belirtti. Ekim 2012'de Kürtler, Bağdat bölgedeki operatörlere ödeme yaparsa 2013'te ortalama günde 250 bin varil ihraç etmeyi kabul etti. Kavga sürerken Kürtler Bağdat'ın kontrolündeki boru hattından Türkiye'ye petrol pompalamayı durdurdu, onun yerine daha küçük miktarları tırlarla taşıdı ve geliri doğrudan aldı. (Kaynak: Suadad al-Salhy ve Alistair Lyon, Reuters,12 Ocak 2014, İngiltere)
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *