
İran ile Türkiye arasında tercihli tarifenin uygulanması, iki ülke arasındaki ticari alışverişi geliştirmek amacıyla yapıldı ama mevcut istatistikler, İran-Türkiye ticaretine ilişkin politikanın uygulanmasında bu politikanın Türklerin lehine ağır bastığını gösteriyor.
Türkiye ve İran arasında tercihli tarife politikasının uygulanması, ülke ihracatının artmasına yardımcı oldu ama aynı zamanda Türkiye’den mal kaçakçılığını önlemedi ve Türkiye’den İran’a daha fazla ithalatın yapılmasına neden oldu.
Genel olarak tercihli ticaret tarife politikasının uygulanması, İran’ın çıkarlarını baz alan üç ana amaçla başladı: İki ülke arasında ticari alışverişi artırmak, Türkiye’ye ihracatı artırmak ve mal kaçaklılığını önlemek.
Geçtiğimiz aylardan itibaren İran ve Türkiye arasındaki yeni bir tarife politikası uygulanıyor ve iki ülke arasındaki ithalat tarifesi, bazı mallar için önemli bir düşüşe neden oluyor.
Oysa İran’ın bu tarife uygulamasıyla Türkiye’ye ihracat payını artırması, bu yolla kabul edilir bir ekonomik patlamayı üretim sektöründe yaratması ve bunun yanı sıra Türkiye’den İran’a bazı ürünlerin kaçakçılığının azaltılması kararlaştırılmıştı ama Türkiye ile resmî alışveriş süreci olumlu olmadığı gibi İranlı yetkililerin açıklamasına göre giyim gibi Türkiye’den İran’a ürün kaçakçılığı hâlen sürüyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıklamasına göre Türkiye’nin ihracatı iki ülke arasındaki tercihli ticaret tarifesinin uygulanmasıyla eş zamanlı olarak bu yılın ilk altı ayında yüzde 30’luk bir artış kaydederek 1,5 milyar dolardan yaklaşık 1,9 milyar dolara çıktı.
Diğer taraftan Türkiye’nin İran’a ihracatı artmasına rağmen İran’ın Türkiye’ye ihracatı büyük bir düşüş yaşadı öyle ki İran’ın Türkiye’ye ihracatı 2014 yılının aynı döneminde 5 milyar dolardan, bu yılın ilk yarısında 3,5 milyar dolara geriledi ve yaklaşık üçte ikilik bir düşüş kaydetti.
Öyle görünüyor ki şu anki şartlarda İran ekonominin köklü bir değişimine yardımcı olmayan politikaları uygulamakta ısrar etmemeliyiz. İhracatın geliştirilmesi amacıyla ülkede ihracat sektörü ile ilgili merkezler tarafından inceleme yapılması gerekiyor.(Kaynak:Fars Haber Ajansı,İran,05 Ağustos 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *