
Kıbrıs çarşamba günü, Rusya'yla, donanmasının Ada'daki limanları düzenli olarak kullanmasına imkân sağlayan bir anlaşma imzaladı.
Avrupa Birliği üyesi olan, aynı zamanda İngiliz askerî üslerine ev sahipliği yapan Kıbrıs'la imzalan anlaşma, Rusya'yla Batı arasında Ukrayna konusunda gerginliklerin yaşandığı bir döneme denk geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'yı ziyaret etmekte olan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, anlaşmanın, öncelikli olarak uluslararası terörle mücadele ve korsanlık karşıtı çabalara dâhil olan Rus donanmasına ait gemileri kapsayacağını söyledi. Putin ayrıca Rusya ve Kıbrıs arasındaki askerî iş birliğinin herhangi bir üçüncü tarafa yönelik olmadığını söyledi.
Putin, "Dostane ilişkilerimiz kimseyi hedef almıyor. Bunun, herhangi bir yerde endişeye sebep olması gerektiğini düşünmüyorum." şeklinde konuştu.
Rusya, donanmasına ait gemilerin, yakıt ikmali yapmaları ve bakım ve onarımdan geçmeleri için dünyanın çeşitli yerlerindeki limanları kullanmaları adına izin talep ediyor ve bunlar, Moskova'nın küresel askerî varlığını genişletecek anlaşmalar.
Moskova ziyareti öncesinde Tass haber ajansına konuşan Anastasiades, Kıbrıs ve Rusya'nın ayrıca, Rus uçaklarının Pathos yakınlarında bir hava üssünü insani yardım amaçlı kullanma olasılığını görüştüklerini açıkladı.(AP,ABD,25 Şubat 2015)
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *