
Özbekistan’da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova’nın da bulunduğu bir grup hakkındaki yolsuzluk soruşturması devam ederken, Özbekistan Başsavcılığı, “2011-2013 yıllarında girişimcilik faaliyetlerinde bulunan şebeke üyeleri, sistematik olarak idari suçlar işledi. Şantaj ve zorlama kullanan üyeler evrakta sahtecilik sayesinde devleti ciddi zarara uğrattı” açıklamasını yaptı. Savcılık Gülnara Kerimova hakkında da dava açtı ve Kerimova için yakalama emri çıkartıldı. Söz konusu şebekenin Fergan Petrol Rafinerisi, Özbekistan Coco Cola şirketi ve Özbekistan Milli Havayollarının da aralarında bulunduğu şirket ve kuruluşları zarara uğrattığı iddia ediliyor. (Kaynak: Rusya’nın Sesi Radyosu, Interfax Haber Ajansı)
Kerimov’un en büyük kızı olan Gülnara Kerimova sıradan bir aile üyesi değildir. Kerimova’nın babasından sonra Özbekistan’ın başına geçeceği söylentileri, Kerimova’nın Özbekistan siyasetinde de etkili olduğunun bir göstergesidir. Bunun yanında Kerimova’nın kariyeri de bu söylentilerin boş olmadığının ispatı niteliğindedir. Çünkü Kerimova sadece ekonomik faaliyetlerle meşgul olmamış son yıllarda, Özbekistan diplomasisinin en önemli noktalarında görev almıştır. 2000 – 2003 yılları arasında New York’ta Birleşmiş Milletler’de Özbekistan’ın misyon danışmanlığı yapmış, 2003 – 2005 arasında ise Moskova’da Özbekistan Büyükelçiliğinde Bakan danışmanlığı yapmıştır. Kerimova, 2008 yılında hem dışişleri bakanı danışmanı hem de Birleşmiş Milletler’de Özbekistan’ın daimi temsilcisi görevini üstlenmiştir. Son olarak ise 2010-2012 yılları arasında Özbekistan’ın İspanya büyükelçisi olarak görev yapmıştır.
Bu soruşturma ile birlikte İslam Kerimov’un kızı ile ilgili kariyer planlamasında bir değişikliğe gittiğini söylemek mümkündür.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *