
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cumartesi günü, Parlamentodan Ukrayna’yı işgal etme yetkisi istedi ve kazandı. Ukrayna’da yeni hükûmet savaş uyarısında bulundu, askerlerini teyakkuza geçirdi ve NATO’dan yardım istedi.
Putin’in, açık bir şekilde, 46 milyon nüfuslu ülkeye asker gönderme hakkı olduğunu iddia etmesi, soğuk savaştan bu yana Rusya ile Batı arasındaki en büyük cepheleşmeye yol açıyor.
Üniformalarında hiçbir işaret olmayan ancak Rus oldukları belli olan askerler -bazıları Rus plakalı araçlardaydı-, Moskova’nın, Karadeniz Filosu karargâhında büyük bir askerî varlığa sahip olduğu Kırım’ı hâlihazırda işgal etmiş durumda.
ABD, Rusya’nın, Ukrayna’nın egemenliğini açık şekilde ihlal ettiğini belirterek Moskova’ya, Kırım’daki üslerden kuvvetlerini çekmesi çağrısında bulundu. ABD ayrıca, Ukrayna’ya uluslararası gözlemcilerin konuşlandırılmasını istedi.
Ukrayna Başbakanı Arseny Yatseniuk, Rusya’nın askerî eyleminin, “savaş başlangıcı ve Ukrayna ile Rusya arasındaki ilişkilerin sonu olacağını” söyledi.
Geçici Devlet Başkanı Oleksander Turçinov, askerlerin teyakkuzda olması emrini verdi. Dışişleri Bakanı Andriy Deshchytsya, Avrupalı ve ABD’li yetkililerle görüştüğünü ve NATO’ya “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumak için gerekli tüm ihtimalleri gözden geçirmesi” için bir talepte bulunduğunu söyledi.
Başkan Barack Obama ile Putin arasında yapılan 90 dakikalık bir telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin, G8 ülkeleri zirvesinin Soçi’deki hazırlık toplantılarına katılımını askıya alacağı ve “daha fazla siyasi ve ekonomik izolasyon” uyarısında bulunduğu belirtildi.
Beyaz Saray, Obama’nın Putin’e, Rusya’nın Ukrayna’daki etnik Ruslar konusunda endişeleri varsa bunu barışçıl yollardan gidermesi gerektiğini söylediğini açıkladı.
Kremlin ise Putin’in Obama’ya, Rusya’nın Ukrayna’daki çıkarlarını koruma hakkını saklı tuttuğunu söylediğini bildirdi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Twitter hesabında, “Kırım’da derhal gerilimin azaltılması gerekli. NATO müttefikleri yakın iş birliğine devam ediyor.” şeklinde bir mesaj yazdı.
Rasmussen, NATO Büyükelçilerinin pazar günü durumu görüşmek için Brüksel’de toplanacağını belirtti.
(Lidia Kelly ve Pavel Polityuk,REUTERS,İngiltere,02 Mart 2014)
YORUM:Rusya'nın Ukrayna'daki etnik rusları koruma politikası anlamlı.Kırım Türklerinin ve bizim aleyhimize olsa da bir hususu göstermesi açısından önemli. Bizde yurtdışında yaşayan Türkler deyince daha çok Türkiye'den yurtdışına çalışmaya gidenler anlaşılıyor. Irak,Suriye,İran,Balkanlar,Kafkaslar ve Orta Asya'da yaşayan milyonlarca Türk, Türkiye'nin ilgi alanında görülmez. Hatta Türk sayılmaz. Halbuki Rusların Kırım'daki rusları koruma hakkı kadar Türkiye'nin de Kırım'daki Tatar Türklerini koruma hakkı vardır.Üstelik bunun uluslararası hukuki dayanakları da bulunmaktadır.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *