
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa: PYD Ayn el-Arap’ı ele geçirirse kahraman ilan edilecek
Teröristin insafına kaldık
IŞİD’in Ayn el-Arap’tan çekilmesinin Türkmenlerin bu kez de PKK’nın Suriye kolu PYD’nin insafına terk edileceği anlamına geldiğini söyleyen Mustafa, “IŞİD’i yenerlerse Celabrus’tan Azez’e kadar Türkmen bölgesi. Ayn el-Arap’tan IŞİD’i çıkardıktan sonra batıya ilerleyecek. Dolayısıyla en büyük mağdur yine Türkmenler olacak” diye konuştu.
Haber : Hanife Açıkalın
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Ayn el-Arap’tan IŞİD’in çekilmesinin Türkmenleri bu kez de terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin insafına bırakmak anlamına geleceğini söyledi. Mustafa, “PYD, Ayn el-Arap’ı ele geçirirse kahraman ilan edilecek. Zaten meşruluk kazandı. Bu aşamada PYD’yi Türkmenlere karşı yeni bir tehlike olarak görüyoruz” dedi. Suriye’nin Ayn el-Arap şehrinde çatışmaların sürdüğünü belirten Mustafa, peşmergenin buraya gelmesinin sembolik de olsa Kürtler açısından önemli bir anlamı olduğunu söyledi. Çatışmaları PYD’nin kazanması durumunda Türkmen bölgelerine yöneleceğine dikkat çeken Mustafa, “PYD, Ayn el-Arap’ta IŞİD’i yenerse Celabrus’tan Azez’e kadar Türkmen bölgesi olan batıya doğru ilerleyecek. Dolayısıyla burada en büyük mağdur yine Türkmenler olacak” diye konuştu.
Güvenlikli bölge
Türkmenlerin kurtuluşunun Türkiye’nin tampon bölge kurmasından geçtiğini savunan Mustafa, bu sayede güvenli bir şekilde geri dönüşlerin başlayabileceğini ifade etti. Güvenlikli bölgelerin kurulmasının ardından Türkmenlerin terk ettikleri yerlere dönmesi için kampanya başlatacaklarını belirten Mustafa, “Güvenlikli bölgelerde konteyner kentler oluşturulacak ve birinci aşamada Türkmenleri oraya alacağız. Türkmenlerin şu anda en acil ihtiyacı güvenlikli bölgedir. Çünkü bütün sınır bölgeler yani güvenlikli bölge ilan edilecek yerler aslında hep Türkmen bölgeleri” dedi. Suriye Türkmenlerinin IŞİD ve Suriye rejiminin baskısı altında olduğunu söyleyen Mustafa, bölgedeki ana hedeflerden birinin demografik yapıyı değiştirmek olduğunu kaydetti. IŞİD’in bölgedeki tüm unsurlara zarar vermesine rağmen 3 yıldır Türkmenlere nefes aldırmadığını da ifade eden Mustafa, “15 bin nüfuslu Zara kasabası 8 ay ablukada kaldı. 170 insan boğazlandı. Ama bundan ne uluslararası ne Türk kamuoyu hiç bahsetmedi. IŞİD bir terör örgütüdür” diye konuştu.
İki ateş arasında
Türkmenlerin olanaklarının kısıtlı olduğunu da belirten Mustafa, bu nedenle bölgelerini istedikleri gibi savunamadıklarını söyledi. İki ateş arasında kaldıklarını anlatan Mustafa, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir yanda IŞİD diğer yanda rejim var. Türkmenler kendileri cihada çıktı. Mücahitlerimiz canlarını ortaya gönüllü bir şekilde koyuyorlar. PYD her zaman rejimle iş birliği yaptı. Şu ana kadar rejime karşı herhangi bir tavırda bulunmadı. PYD’nin egemen olduğu güçlü olduğu bölgelerden rejim kendisi çekildi ve PYD’ye devretti. Ayn el-Arap bölgesini de kendisi devretti. Suriye’de her zaman Türkmenler mağdur olmuştur.”Yeniçağ
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *