
Kiev yönetimi, Rusya’dan alınan doğalgaz fiyatlarının belirlenmesi ve Ukrayna’nın boru hatlarının modernizasyonu amacıyla, gelecek hafta Moskova'da üçlü görüşmelere katılmayı planlıyor.
Ukrayna Başbakanı Azarov, görüşmelerde Moskova’dan herhangi bir indirim değil fiyatların Avrupa düzeyine çekilmesini istediklerini, ayrıca Avrupalı ortaklarla üçlü konsorsiyum halinde ülkesinden geçen boru hatlarının yenilenmesini arzu ettiklerini açıkladı.
Kiev ve Moskova tarafından üçlü konsorsiyum oluşturulması fikri 2000’li yıllarda gündem gelmiş, ancak Viktor Yuşenko’nun cumhurbaşkanlığı döneminde, transit boru hatlarının kiralanmasının egemenliğine zarar vereceği gerekçesiyle kabul edilmemişti. Ukrayna’nın sözkonusu tutumu üzerine Rusya alternatif olarak “Kuzey Akım” ve “Güney Akım” projelerini başlatarak Avrupalı tüketicilere doğrudan doğalgaz sağlamayı hedeflemişti.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Sergey Arbuzov ise görüşmelerin Rusya, Kazakistan ve Belarus Gümrük Birliği’ne üyelik amaçlı değil, tamamen ülkesinin ekonomik güvenliğine sağlamaya yönelik olduğunun altını çizdi. http://en.ria.ru/world/20131216/185588112/Ukraine-Plans-to-Agree-on-Russian-Gas-Price-This-Week---PM.html
Ukrayna’da, Avrupa ile ortaklık anlaşmasının imzalanması ve eski Başbakan Yulya Timoşenko’nun yurtdışında tedavi edilmesine izin verilmesi taleplerine dayalı olarak ortaya çıkan, halkın daha fazla demokrasi, refah ve özgürlük hedefinin Avrupa yönelimiyle sağlanabileceği tezini temel alan, zamanla Washington-Brüksel-Moskova ekseninde güç mücadelesine dönüşen protesto gösterileri sürmektedir.
ABD ile AB’deki yakın müttefikleri açısından Rusya’nın çevrelenmesi; Rusya açısından nüfuz ve güvenlik çıkarlarının korunması; Ukrayna açısından ülkenin egemenliği, demokrasi ve refah talebi vs. gibi hedefleri bulunan, yani farklı kesimlerin farklı çıkarlarının olduğu bir süreç yaşanmaktadır.
Moskova ve Kiev’in, tüketiminin % 25’ini Rusya’dan sağlayan Avrupa ülkelerinin (ülke bazında oranlar çok daha yüksektir. ) dahil olacakları bir işbirliği platformu sayesinde enerji güvenliği mülahazalarının giderilmesinin, dolayısıyla Ukrayna’daki protestolara Batı’dan verilen desteğin belirli oranda kesilmesinin hedeflendiği değerlendirilmektedir.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *